Pressemeddelelse

Dato: 31.08.2023
Kunsten at finde kunsten

Ude i det offentlige rum i Norddjurs og rundt omkring i kommunes bygninger forventes der at være over 900 kunstværker. Men ingen kender i virkeligheden det fulde omfang eller alle perlerne derude. Grenaa Egnsarkiv er kommunalt arkiv for Norddjurs Kommune og vil nu danne sig det fulde overblik til glæde for borgere og besøgende.

Tre år og tre etaper
Kunstprojektet kommer til at løbe fra september 2023 til og med 2025 og vil foregå i tre etaper: kortlægning, formidling og udstilling.

”Den første og største opgave, vi står overfor, er at få registreret al kommunalt ejet kunst samt offentlig tilgængeligt udendørs kunst i Norddjurs Kommune. Derefter lancerer vi en ny hjemmeside og en lille lækker paperback, hvor vi samler de allerbedste værker i Norddjurs” fortæller arkivar ved Grenaa Egnsarkiv og projektansvarlig, Jesper Staffeldt Pedersen.

Som en del af projektet planlægges der også en rute i Grenaa, hvor man til fods kan opleve en række af de udvalgte værker. Derudover håber arkivet også på at kunne involvere de lokale billedkunstlærere og deres elever endnu mere i den lokale kunst. Derfor vil arkivet tilbyde materiale til Norddjurs Skoletjeneste. Sidst men ikke mindst vil arkivet etablere et kommunalt kunst-magasin, hvorfra det kan udlånes kunst.

Norddjurs Kommune, der støtter projektet med næsten en kvart million, ser store perspektiver i at tage udgangspunkt i den eksisterende kunst.

”Jeg vil gerne, at endnu flere – både borgere og besøgende – bliver bekendte med den interessante og alsidige kunst, der står til skue kvit og frit ude i det offentlige rum i Norddjurs. Der er ikke et mål i sig selv at indkøbe ny kunst for millioner af kroner. Det er derimod et mål at tænke bæredygtighed ind i kulturen, at understøtte tilgængelig kunst og skabe lyst til at gå på opdagelse i egen kommune” fortæller formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen.

Den helt rigtige person til opgaven
Meget tyder på at Grenaa Arkiv har den helt rigtige person til opgaven. Jesper Staffeldt Pedersen er uddannet kunsthistoriker og sidder i Billedkunstrådet i Syddjurs. Derudover har Jesper lavet et lignende projekt tidligere – endda i endnu større skala. I perioden 2017-2020 arbejdede Jesper med registrering, flytning og genophængning af psykiatriens kunst i forbindelse med flytningen af det tidligere psykiatriske hospital i Risskov, Aarhus. Sidenhen har Jesper fungeret som ekstern
konsulent i forbindelse med indkøb af værker.

Selv om Jesper i den forbindelse havde mere end 1700 værker igennem hænderne, går han ind til projektet i Norddjurs med både spænding og ærefrygt, da der, foruden flere hundrede værker, også er tale om værker spredt ud over et stort
areal og fordelt i mange bygninger.

“Jeg skal dog heldigvis ikke gøre det hele selv. Som del af kortlægningen entrerer vi med en dygtig fotograf, og Grenaa Kunst- og Musikforening samt Baunhøj Mølle er inviteret til at bidrage med viden og ekspertise ind i udvælgelsen af værker”
siger Jesper Staffeldt Pedersen om opgaven.

Norddjurs i top 50
At Norddjurs har kunst i topklasse, blev cementeret, da Kunstværket Kalejdoskop
i Grenaa af kunstneren Amalie Jakobsen i år kom på listen #TOP50kunstværker. Listen er en samling med 50 særligt udvalgte værker, man kan opleve i det offentlige rum landet over.

Kalejdoskop skiller sig ud på listen både ved at være nyopført og lyse op uden for storbyerne. Faktisk er det kun et ud af to værker på listen, som kan opleves i det, der kan betragtes som Danmarks yderområder.

Ser man på listen over kunstnere og værker på #TOP50kunstværker står det klart, at Kalejdoskop er kommet i fint selskab. På listen finder man nemlig blandt andet Asger Jorns keramikrelief på Århus Statsgymnasium, Olafur Eliasson’s værk ‘Opera house chandeliers’ i Operaen i København og Tal R’s udsmykning af folkehuset Absalon på Vesterbro.

Fakta

  • Borgere og besøgende i Norddjurs opfordres til at kontakte Grenaa Egnsarkiv på 89592772 eller arkivet [at] norddjurs [dot] dk, hvis de ligger inde med viden om nogle af kommunes kunstværker eller nogle af de andre offentligt tilgængelige værker i Norddjurs.
  • I Grenaa er der, foruden Kalejdoskop, en større koncentration af skulpturer af store danske kunstnere. Det gælder blandt andet gælder Ib Brauns ‘Vækst’ (1993), Ofrende – nu Offer (1995) af Peter Brandes, Aura (1992) af Kristian Dahlgård Larsen og Vartegn (1995) af Per Arnoldi.
  • På www.norddjursarkiver.dk kan man pt se en oversigt over skulpturer og mindesmærker i Grenaa og nærmeste omegn.
  • Listen med #TOP50kunstværker kan ses på danishclub.dk sammen med en online-guide og et Danmarkskort, som fortæller om værkerne og viserderes placering.

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:
Jesper Staffeldt Pedersen
jsta [at] norddjurs [dot] dk
Tlf. 20 44 95 72