Amboltaurus ved vandhul

Placering:
Bytorvet i Hammelev.
Opstillet år:
2016
Anledning:
Nyt Bytorv
På initiativ af:
HSM Industri i Grenaa
Materiale:
Stål og beton.
Kunstner:
Anne Maria Udsen og Christer Göransson
Finansieret af:
Direktør Esben Møller, HSM Industri

Hvad får man ud af at parre en ambolt med en dinosaurus? Naturligvis en Amboltaurus.

Tre af dem kan nu ses ved et vandhul på et lille torv foran forsamlingshuset i Hammelev.

Skabt af kunstner Anne Maria Udsen og landskabsarkitekt Christer Göransson – som en bestillingsgave fra direktør Esben Møller, der fik sin uddannelse i den gamle smedie i landsbyen. Det har i dag udviklet sig til HSM Industri, der er Norddjurs Kommunes største privatejede virksomhed.

– Torvet er min måde at sige tak til byen, fordi den gav mig chancen. Hammelev skal ikke bare være en by, som de fleste kører igennem. De skal have noget at se på – og derfor blev det til dette torv, siger Esben Møller.

Afsløringen fandt sted torsdag den 15. december hen under aften, mens mørket faldt på.

Dugen af dyrene

Med Esben Møllers ord var det Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen, S, der havde opgaven med at “trække dugen af dyrene” – de tre amboltaurus-figurer, der er skabt af smedens egne svende i ædle materialer som sort og rustfrit stål, mens der er brugt egetræ fra Esben Møllers egen skov til de bænke, der er skabt som pullerter på torvet.

– Jeg er jo født i Hammelev, så jeg kender byens historie. For 50 år siden var der karle på alle gårde – og når der var spist til middag klokken 12, skulle bonden sove til middag – og så mødtes karlene her på pladsen – og det gjorde de også om aftenen, for det var den naturlige mødeplads i byen, sagde Esben Møller i sin tale.

Han mindedes, at det også var her han for første gang fik svejseøjne – som 10-årig – og i 1971 kom han i lære hos smeden. Senere skulle han selv i gang med at aftale en forpagtning med bylauget.

– Det fik jeg lov til – og det er det, jeg gerne vil sige tak for, sagde han.

Mangeårigt samarbejde

Esben Møller har samarbejdet med kunstneren Anne Maria Udsen, i dag bosat i Sverige, i mange år. Faktisk er hun lidt af en huskunstner i virksomheden, der nu har hjemme på Bredstrupvej i Grenaa – og hvor der findes mange af hendes værker.

– Men at få en idé som denne – det skal man vist være kunstner for at finde ud af, mente Esben Møller.

For ham var det helt naturligt, at der skulle være et vandhul på stedet.

– For der var aldrig nogen, som tørstede i den gamle smedie, som han sagde.

Borgmester Jan Petersen erkendte, at han ikke har meget at sige i en by som Hammelev der har sin egen oldermand i spidsen for bylauget.

– Men jeg kører igennem Hammelev flere gange om dagen, og jeg håber det nye torv kan virke fartdæmpende.

Jeg vil gerne sige tak til Esben Møller for den flotte gave. Du har skabt en virksomhed, der er en rigtig god arbejdsplads for mange – og når man har de rigtige svende, bliver man kendt over hele Danmark for sit arbejde, sagde Jan Petersen.

Anne Maria Udsen tog også ordet – og mindedes første møde med Esben Møller – på en jagt i Skotland.

– Du har altid givet mig frie hænder og tak for tilliden, sagde kunstneren, der forklarede, at for hende er ambolten det vigtigste redskab i en smedie – og vandhullet peger bagud mod fortiden, forklarede hun.

Arrangementet blev bakket fornemt op af stort set hele Hammelev, og det blev afsluttet med gløgg og æbleskiver i forsamlingshuset. Og naturligvis en øl til at skylle efter med.

Ovenstående er fra Århus Stiftstidende

Beskrivelse:

Den kunstneriske udformning er et samarbejde mellem billedkunstner Anne Maria Udsen og landskabsarkitekt Christer Göransson. Skulpturgruppen tager udgangspunkt i torvets og byens historie, som samtidig bliver et nyt kontemplativt byrum for byens borgere. Skulpturgruppen skaber en visuel og symbolsk forbindelse mellem HSM Industri, Hammelevs historie og bybarnet Esben Møller, som startede sin karriere i Hammelev. Anne Maria Udsen og Christer Göransson har valgt at tage udgangspunkt i stålindustriens materiale, hvor de enkelte skulpturer bliver udført i rustfrit stål og cortenstål og opgaven er udført på HSM Industri. Vi arbejder med ambolten på en antropomorfisk måde for at udvikle historien, som man gør det i gamle kulturer. Ambolten bliver til en slags moderne fabeldyr.

Anne Maria Udsen og landskabsarkitekt Christer Göransson har tegnet udformningen af det nye torv i Hammelev ved Grenå, Jylland. Projektet bliver udført under 2015 og bestiller er HSM Industri a/s. Figurgruppen består af 3 enheder, “Amboltaurus ved vandhul”, som har referancer til en smedje som tidligere lå på pladsen.

Kunstneren Anne Maria Udsen, født januar 11, 1967 i Århus, Danmark, er en dansk kunstner. Hun bor og arbejder i Österlen efter 25 år i København.
Udsen studerede visuel kommunikation og æstetiske læreprocesser på Danmark Lærerhøjskole i 1993-1994, sluttede sig til Det Kongelige Danske Kunstakademi, Kunstakademiets Designskole, København 1989 Billed Kolen på Jagtvej på Bjørn Bråten, København 1990-1991, klassisk tegning skole på Carlsberg Glyptotek for Askov Jensen, København 1990 på Holbæk Kunsthöjskole 1988 og har bestået en videregående uddannelse på det Kongelige danske Kunstakademi i 2007.
Udsen har udstillet på bl.a. Grand Palais i Paris, Ljungberg Museum i Ljungby, Vejle Kunstmuseum, National History Museum, Frederiksborg Slot og Kunstgalleri Ängelholm. Hun er i HSE Industrial Grenaa repræsenteret med en skulptur gruppe Amboltaurus ved vandhul, hvilket resulterede i et samarbejde med landskabsarkitekt Christer Göransson i årerne 2015-2016.