Aksel Rousing
Forord
Anno 1713 blev karlen Rasmus Rasmussen og pigen Marie Willumsdatter, tjenende på Søholt, både trolovede og gift i Fuglslev Kirke.
Hvem de ellers var, ved jeg ikke, da kirkebogen dengang kun var få år gammel, og den nævner ikke andet om parret. Men jeg ved dog, at de overtog en af Skærsøs fæstegårde i Gravlev, nuværende Agertoften 3. Jeg ved også, at de blev mine tip-tip-tip- tip-oldeforældre, og netop af den grund er de blevet både årsag og indledning til denne bog.
Her, næsten 300 år senere, har jeg, som ottende generation, søgt at samle oplysninger om Gravlev, hvor mine mange slægtled har haft deres liv og udkomme ved at dyrke jorden.
Men, kære læser, bliv nu ikke skuffet, når du opdager, at bogen ikke er en slægtsbog over min egen slægt eller de andre gamle slægter i byen. Det er byens historie, med et langt blik tilbage og frem til 1970, jeg gerne vil give videre til læserne. Skulle slægtsforholdene også belyses, ville det blive uoverskueligt. Dog rummer bogen så mange personoplysninger, at den måske kan være en hjælp for dem, der vil forske videre i egen slægt.
Nogen vil nok hævde, at en del af det, jeg har skrevet, vidste de i forvejen. Ja heldigvis, men også de vidende er borte en dag, måske endda inden de fik nedskrevet noget af deres viden.
Jeg vil her takke de mange, der har hjulpet mig med oplysninger, papirer og billeder. Tak til Det Historiske Udgiverværksted i Grenå for hjælp med faglig ekspertise. En særlig tak skal rettes til Erik Bøjstrup, Ålsø, der også er efterkommer af brylluppet 1713. Adgangen til Eriks talrige notater, afskrifter og kopier har været en uvurderlig hjælp, der i høj grad har medvirket til bogens oplysende indhold.
Må jeg hermed ønske god fornøjelse og udbytte af læsningen.
Gravlev, i november 2003 .
Aksel Rousing .