Grenaa Minder

Jørgen Toubro

PDF

Grenaa minder

Artikler af Jørgen Toubro (Pedersen). 2010 – 2012.

Under en fødselsdag hos min gamle onkel Frank i Grenaa fik jeg en stille, beskeden opfordring til at skrive en eller flere artikler til Grenaa-bladet Solstrålen, hvis læsere primært er beboere/pårørende ved Ældrecenter Posthaven.

En blev til flere – ja, efterhånden til mange artikler, og de kom hen over årene 2011 og -12. Det var en berigende oplevelse at skrive dem. Berigende på den vis, at hukommelsen endevendtes – jeg oplevede, at meget af det, som var trængt i baggrunden, nu pludselig stod lyslevende for en. Som at genopleve begivenheder og hændelser.

Jeg var knægt i Grenaa i 1950erne og 1960erne – og det er primært de to årtier, det handler om. Alt er oplevet og set med ungt blik uden større livserfaring. Derfor også uden indbyggede filtre, som ville farve beskrivelserne i op- eller nedadgående retning.

Derfor er min del af Grenaas historie (på godt og ondt) nok lidt anderledes end det, man ellers ser af erindringsstof.

Jeg er ud af en meget skrivende familie. Min far, Knud Pedersen, også kendt som Stik, har tidligere fået udgivet e-stof på forlaget her. Det samme har min gamle onkel, Frank Pedersen, “byens gamle fotograf”, som han ynder at kalde sig.

Nu kan jeg så bidrage med flere byggesten fra de nævnte årtier. Da skete der virkelig noget i min elskede fødeby. Jeg er stadig jævnlig gæst i staden, glædes over minderne, skuffes over det mindre gode og er ekstatisk lykkelig, når badesæsonen ved den vidunderlige strand begynder i april og strækker sig til hen over efteråret.

Da bliver man igen grenaaenser med stort G. Og lykkelig for alle de naturværdier (strand, hede og plantage), som området (heldigvis) fortsat rummer.

Herfra en meget varm tak til Niels Kjeldsen. Det var Niels, der satte mig i gang. Han har i processen været “førerhunden”, ikke mindst omkring det tekniske.

Det har (som sagt) været en fornøjelse at skrive historierne her. Mit håb er, at også du (som læser) får samme fornøjelse af at stifte bekendtskab med stoffet.

Måske med en tilføjelse om, at “sådan som han nu skriver, den gode Stiks søn, sådan var det nu ikke”.

Det var “sådan og sådan”.

… Så tager vi gerne en snak/diskussion. Også derfor GOD LÆSELYST

Hadsund ved Mariager Fjord i november 2012: Jørgen Toubro