Blomstrende Universer på Plejecenter Violskrænten og Grønnegården

Placering:
Violskrænten 10 og 13

Opstillet år:
2014

På initiativ af:
Norddjurs Kommune

Anledning:
Opførelsen af ny plejecenter

Materiale:
Forskellige – se beskrivelse af de enkelte.

Kunstner:
Viera Collaro

Finansieret af :
Norddjurs Kommune

 

Violskrænten

Udsmykningen af Violskrænten, der blev indviet den 17 juni 2014, har fået navnet ”Blomstrende Universer” og er opdelt i tre dele: Haven, atrium og hovedindgangen.

Bænk

Fokus i haven er en ca. 9 m. lang, hvid træbænk centralt placeret i haven foran caféen hvor der under  bænken er installeret lysdioder i spektralfarver, der skifter i de mørke timer, som vender imod et stort 36 m. anlagt blomsterbed. Bedet beplantes med forskellige blomster, som skiftes til at blomstre fra tidligt forår til sent på efteråret. I bedet etableres også lysdioder, helt op til 200 stk. afhængig af, hvor tæt blomsterne står.

IMG_7633Dioderne skal køre på solceller, og de farvede lys vil skinne i mørket og give beboerne en smuk, stemningsfuld oplevelse, også når blomsterne ikke står i fuldt flor.

Stjerne

“Stjerne” er symbolet for den universelle dimension.IMG_8904

Atrium er et uderum i forbindelse med Violskræntens aktivitetscenter. Her installeres en skulptur formet som en 3,5 m. stjerne af højtpoleret rustfrit stål. Den fanger lyset fra himlen om dagen og om natten tændes der for det indre lys i stjernen, som lyser  i hvide nuancer fra det lille atrium og afspejles i glasvæggene.

To blomster

B008434“To  blomster” er den sidste del af værket. Det er placeret udenfor hovedindgangen.  To blomster i rustfrit stål er skabt til at indramme indgangen på hver side af døren. De  4 m. høje blomster byder husets besøgende velkommen. I det lille mellemrum  mellem blomsterne og husmuren toner et lys frem i orange og grønne nuancer. Blomsternes overflade i metal afspejler desuden aktiviteterne fra  omverden, og signalerer glæde.

Univers B007964

Grønnegården

Senior boliger ”Grønnegården” er et boligkompleks som er i forbindelse med plejecentret Violskrænten. De to bygninger er over for hinanden og er placeret på en hjørnegrund hver for sig.

Udsmykningen af Grønnegården, har fået navnet ”I det Grønne” og er opdelt i to dele: Hovedindgang samt baggården er udsmykket. Der er lagt vægt på at det er beslægtet med den kunst som findes i Violskrænten. Det er mening at de to installationer relatere til hinanden og taler et fælles sprog.

Bænken

B008440Bænken er her en 5 m rød bænk, der er placeret foran hovedindgangen. Bænkens lys er beslægtet med de blomster som er på Violskræntens facade. Den bemalede røde bænk passer til husets facade og signalerer en venlig og  elegant indgang.

En blomst

Blomst er placeret på baggårdens depot bygning og den skal relatere til Violskæntens hovedindgang med de ”2 blomster”. Det er en forenklet blomst i centrum, som giver en dialog til Violskræntes kunst og forbinder de 2 huse sammen.

B008441

På baggrunden af bygningens karakter er der placerer den enkle form i centrum af facaden. Blomsten er dannet af 5 dele og har en cirkel i midten. Den måler ca. 2,10 meter i diameter og er lavet af 4 mm. tyk aluminium som er sprøjtemalet i en gylden metallisk farve (guld). Farven har en bestemt lysende karakter når dags lyset rammen den. Bagved er placet hvide dioder i kolde og varme toner som lyser om natten.

IMG_0058

Om værket udtaler kunstneren:

Da Plejecenter Violskrænten er et boligkompleks for ældre, var det mit  ønske at skabe en udsmykning, som løfter stemningen i området og bidrager med nye oplevelser til husets beboere. ”Blomstrende Universer” handler om de store rum, som findes i naturen og det ydre rum mellem stjernerne – det sted der er større end mennesket, og som vi alle er en del af.

Det er meningen, at kunsten skal aktivere beboere, medarbejdere og besøgende og integrere sig i stedet. Forhåbentligt vil værket give de ældre mere positiv energi og en mulighed for at vende tilbage til barndommens eventyr og fornemme videre til det  universelle.

Jeg har efterstræbt, at kunsten på Plejecenter Violskrænten skal være sjov,  meningsgivende og respektfuld på samme tid. Jeg ønsker at give de ældre et glimt af noget, der har med det eventyrlige at gøre.

På et plejecenter skal man kunne  drømme og finde rum til at tænke sig tilbage i tiden. Lyset, der er det centrale  i værket, er en åbning til det uendelige rum. Dét rum, der giver en anden og  dybere dimension i hverdagen.”

 

”Viera Collaro blev valgt blandt andet på baggrund af hendes arbejde med farver og de varme anbefalinger fra hendes tidligere arbejder. Samtidig er hendes brug af lys og foranderligheden i installationerne meget spændende og dynamisk”, forklarer plejecenterleder Anette Eriksen.

Kunstneren Viera Collaro arbejder med lys som sit primære materiale og betragtes som en pioner indenfor integreringen af lys i arkitektur. Viera Collaros værker går ofte i dialog med omgivelserne gennem farver, refleksion, bevægelse og foranderlighed. Hun er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1975 og har skabt en lang række udsmykninger i hele landet – blandt andet DTU i Lyngby, Vejle Sygehus, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

 

.