Gravsten af Olivia Holm-Møller

Placering:
Homå Kirkegård.
Opstillet år:
ca. 1915.
Tekst:
            MARIE
  
23.12.1885-9.3.1914
Materiale:
Del af en møllesten.
Kunstner:
Olivia Holm-Møller.

Mindes010 - Gravsten af Olivia Holm-Moeller

Gravstenen af Olivia Holm-Møller er opstillet på Homå Kirkegård. Kunstmaler Olivia Holm-Møllers far var lærer i Homå, og på familiegravstedet opstilledes gravstenen, da Olivias svigerinde, Marie Møller, døde fra to små drenge i 1914. Det blev en afgørende begivenhed for Olivia Holm-Møller og hendes kariere som kunstner. Hun flyttede fra København til Homå og tog sig i årene fremover af opdragelsen af de to moderløse børn, mens hun fortsatte sit arbejde som kunstner.

Marie var født i Hammelev den 23. december 1885 og blev døbt Karen Marie Kjerstine Petersen. Hun blev gift med Olivia Holm-Møllers broder, Severin Møller, men døde fra deres to små drenge den 9. marts 1914, kun 28 år gammel.

Til gravstenen er brugt en tredjedel af en gammel møllesten. Den hentede Severin møller på Ålsø Mølle til videre forarbejdning hjemme i gården i Homå. Også de to andre tredjedele af stenen anvendte Olivia Holm-Møller. En af dem blev brugt som gravsten over en anden af Olivias svigerinder, Anne. Den står på kirkegården til den nu nedlagte Ring Kirke ved Brædstrup. Af den sidste tredjedel af møllestenen lavede Olivia Holm-Møller en buste, der er i privat eje, nemlig hos enken efter Karl Møller, der er den ene af de to drenge, som Olivia overtog opdragelsen af i 1914.

Olivia Holm-Møller, født 1875 og død 1970, har gået på Kunstakademiet i København. Er især kendt for sin malerkunst, men har også lavet nogle billedhuggerarbejder. Om hendes kunst og hendes tilknytning til Homå kan man læse mere i en artikel af kunsthistorikeren Johanne Petrie i Grenaa og Omegn før og nu, 1989.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *