Luft Vand Ild Jord

Placering:
Mellem boligblokkene på de Lichtenbergs Vej.

Opstillet  år:
1991.

På initiativ af:
Boligselskabet Grenaa af 1945.

Materiale:
Natursten, brosten, træsøjler mv.

Kunstnere:
Bente Wulf  og  Lars Sommer.

Finansieret af :
Boligselskabet Grenaa af 1945 og sponsorer.

 

De fire legepladser eksisterer ikke længere.
De er fjernet / nedlagt før 2012, blandt andet på grund af øget sikkerhed til legepladser.

 

Luft_Vand_Ild_Jord_49-4

Fire skulpturelle legepladser, udformet over temaet: luft, vand, ild,  jord, ligger i gårdene mellem boligblokkene på de lichtenbergsvej. De er lavet i forbindelse med en renovering af etagejendommene fra omkring 1960, og etablering af 25 nye ældrevenlige rækkehuse. Boligselskabet Grenaa af 1945 har stået for projektet, og billedhugger Bente Wulf har sammen med arkitekt Lars Sommer udformet udsmykningen. Dagbladet Djursland havde den 8. juni 1991 en udførlig omtale af de næsten færdige kunstværker, men først den 3. august blev hele projektet indviet. I avisomtalen hed det blandt andet:

Kunstner og arkitekt har arbejdet tæt sammen i mange måneder med planlægningen af udsmykningen, som er skabt præcis til stedet og både skal binde byggeriet sammen i en helhed og samtidig gøre de fire gårde helt forskellige. Netop i disse dage er de sammen med håndværkerne i fuld gang med at lægge sidste hånd på værket.

– Renoveringen har ændret området her, så det er et rent eventyr – og det eventyr skal den kunstneriske udsmykning digte videre på blandt andet med eventyrfarver. Men samtidig har vi hen ad vejen fundet ud af, at de fire legepladser skal svare til de fire elementer – ild, vand, luft og jord, fortæller Bente Wulf.

– Det varme element – ilden og solen – er for eksempel lavet som en labyrint af granitsten, som helt inde i bunden gemmer et solur. I luften rager en pæleskov op, og vandlegepladsen har naturligvis en vandkunst, hvor vand risler hen over flade sten og holder dem blanke.

Lars Sommer glæder sig over, at boligselskabet har besluttet at sætte penge af til kunstnerisk udsmykning – og at man ikke bare har valgt at lave legepladser med den traditionelle and, som vipper på en spiral.

Bente Wulf, billedhugger, uddannet på Århus Kunstakademi inden for keramik (1964-1966) og skulptur (1979-1984). Hun har deltaget i adskillige udstillinger og er med i “Aprilgruppen” i Grenaa. Bente Wulf er også bosat i Grenaa og har lavet flere udsmykningsopgaver for Boligselskabet Grenaa af 1945, bl.a. Hjerteblod ved “Markedsgården” på hjørnet af Markedsgade og Violskrænten samt Vildroser ved Rosengården i Bredgade