s
Økserne blev prøveopstillet i 1995 på en plads foran Den gamle Smedje ved Nytorv. Den officielle indvielse og overdragelse til Grenaa Kommune fandt sted den 1. juni 1996. I den anledning skrev Dagbladet Djursland den 3. Juni:
Karl-Heinz Boserup – som er gammel Grenaa-dreng – begyndtearbejdet på økserne i Djurslands Museeums gård en varmsommerdag, og siden har byrådsmedlem Leo Andreasen gjort enenergisk indsats for at sikre byen skulpturen. Den er inspireret af de vikingeøkser, som er fundet ved udgravninger i Grenaa midtby.
Ved indvielsen fortalte kulturudvalgsformand Erik Hoberg omøksens betydning for mennesket gennem tiderne. Han mente iøvrigt, at man som bedstefar kunne fristes til at bruge fantasien ogvride sandheden lidt. Børnebørnene må nemlig godt tro, at de imponerende økseblade er de rigtige vikingeøkser, som i en fjernfortid blev brugt i kampen mod den grumme nordmand Erling Skakke og senere fundet nede i jorden under Torvet i Grenaa.
Kunstneren var selv til stede ved indvielsen.
Endvidere skrives der om de “to økser fra Grenaa”:
De to økser der har inspireret kunstneren til den smukke skulptur på Smedetorvet, er begge fundet i Grenaa, henholdsvis på Torvet og hvor nu sparekassen Bikuben ligger.
Økserne dateres til vikingetid/tidlig middelalder ca. 1100 e.v.t. der er tale om to øksetyper en såkaldt bredøkse og en skægøkse, den sidstes navn efter den skægformede forlængelse af æggen.
Hvordan de to økser er havnet på torvet i Grenaa, ved vi ikke, kunstneren forestiller sig, at de måske krydsede klinger i det vældige slag, som er skildret i forfatteren Snorre Sturlassons kongesagaer, 1959
Karl-Heinz Boserup, billedhugger, født i Veggerslev i 1943 og har i sine første skoleår gået i Vestre Skole i Grenaa. Han er som kunstner autodidakt, men har en faglig baggrund som smede- og maskinarbejder. Han har arbejdet med kunst og udsmykning fra 15-16 års alderen og har udstillet på adskillige censurerede udstillinger. Han arbejder mest i metal. Han har værksted på sin bopæl i Jebjerg ved Langå.