Skulptur af Achton Friis

Placering:
Torvet i Trustrup.
Opstillet år:
2017
Anledning:
?
På initiativ af:
Trustrup Håndværker- og Borgerforening
Materiale:
Stål.
Kunstner:
Smed, Per Jensen
Finansieret af:
Norddjurs Kommune

 

 

En skulptur af bysbarnet Achton Friis blev den 7. maj 2017, afsløret på torvet i Trustrup

Byens borgere samledes på torvet og var meget spændte på at se hvad der gemte sig under det blå klæde. Eneste hint som var givet var at det var en skulptur af Achton Friis og lavet af den lokale pensionerede smed Per Jensen.

Formanden for Trustrup Håndværker- og Borgerforening fortalte om forberedelserne til dette initiativ. Det startede ved en generalforsamling hvor en af byens borgere foreslog at der skulle opstilles et mindesmærke for denne tidligere Trustrup dreng Achton Friis. Der blev søgt om sponsorstøtte hos Norddjurs Kommune, som indvilgede i at finansiere skulpturen, og den lokale smed skulle fremstille den.

Af omveje hørte Jesper Achton Friis, barnebarn til Achton Johannes Friis, om planerne for skulpturen. Han henvendte sig, og straks følte Trustrup Håndværker- og Borgerforeningen at her var den helt rigtige til at afsløre skulpturen når den dag kom.
Det blev således Christina og Jesper Achton Friis, begge børnebørn af Achton Friis, som hev det blå tæppe væk.

Mange af beboerne bemærkede også at “man kan jo se hvad det er”
Der var stor ros til smedens arbejde.

Skulpturen er strategisk placeret, så han kan se alt hvad der foregår på hovedvejen og ned ad Stationsgade. (Og bilerne som kører på Aarhusvej kan se ham på torvet)

Tidligere skolelærer og nu lokalhistoriker Niels Bille fortalte levende om Achton Johannes Friis.

Achton Johannes Friis blev født 5 september 1871 i Trustrup. Senere rejste han til København og uddannede sig tegner, maler og forfatter. Efter sin uddannelse som maler blev han uddannet på Kunstakademiet i København fra 1895-99. Han har blandt andet lavet keramik, porcelæn og portrættegninger af danske folketyper. Han tog så med Danmarks-ekspeditionen, fra 1906-08 til Nordøstgrønland, hvor han tegnede og skrev om landet og befolkningen der. Der blev udgivet bogen “Danmark-ekspeditionen” (udgivet i 1909)

Efter hjemkomsten til Danmark, kastede han sig over de danske øer. Både med tegninger og fortællinger. Hans bøger er at finde i boghandler og biblioteker.

Derfor ses skulpturen Achton Friis siddende på en klapstol og med verdenen i sine hænder.

Kunstneren, som er den lokale pensionerede smed, Per Jensen der er uddannet landbrugssmed og har i 50 år arbejdet ved Allelev Smedie.