Tørvekonen

Placering:
Torvegade 12, Auning

Opstillet år:
1998

På initiativ af:
Auning Borgeforening

Anledning:
Se i teksten nedenfor

Materiale:
Elmetræ.

Kunstner:
Knud Nordstrøm

Finansieret af :
Arne M. Christensens kunstfond, Djurslands Bank, Pindstrup Mosebrug og Sønderhald Kommune

Den 9 nov. 2013 var det slut med Tørvekonen. Det blev til 15 år, men så havde tidens tand også sat sine spor, og det var ikke længere muligt at redde træskulpturen.

Tørvekonen

 

“Tørvekonen” – på hjørnet ved den nedlagte bane blev afsløret af borgmester Kirsten Wyrtz i 1998 på Kr. Himmelfartsdag.
Skulpturen er foranstaltet og betalt af Auning Borgerforening. Man fik mulighed og lyst til at erhverve et stort træ, der stod på ejendommen på hjørnet af Østergade/ Nyvangsvej.

“Tørvekonen” symboliserer de mange kvinder fra Auning, der under 2. verdenskrig arbejdede i egnens tørvemoser. Når mændene havde skøret tørvene, var det kvinderne arbejde at vendte og stable dem – et arbejde der var meget hårdt. Også børnene var med, de yngste i trækvognen.

Skulpturen er placeret ved jernbanesporet, som store og små fulgte til arbejde. Morgen og aften kunne man se kvinder og børn gå til og fra mosen. Så vores Tørvekone kan måske tænke tilbage på de dage, hvor hun havde en arbejdssituation sammen med andre kvinder og børn.
Arbejdet i tørvene var en af de få beskæftigelsesmuligheder, som kvinderne havde for at skaffe ekstra indtægter til hjemmet.

“Tørvekonen” er udskåret af et gammelt elmetræ fra Auning af kunstneren Knud Nordstrøm, Helgenæs. Den er opstillet på initiativ af Auning Borgeforening med støtte fra Arne M. Christensens kunstfond, Djurslands Bank, Pindstrup Mosebrug og Sønderhald Kommune. Ligger ved Århusvej i Auning