Vækst

Placering:
Den kommunale Højskole, Kystvej 26.

Opstillet  år:
1993.

Anledning:
Skolens 25 års jubilæum.

Materiale:
Kobberplade på et stålskelet og granitsokkel.

Kunstner:
Ib Braun.

Finansieret af :
Gave fra danske kommuner og amter samt Grønlandske kommuner.

Vaekst 55

Skulpturen blev formentlig fjernet i forbindelse med Den Kommunale Højskoles flytning omkring 2006.

Skulpturen “Vækst” blev bestilt i efteråret 1992 i anledning af Den Kommunale Højskoles 25 års jubilæum.

Vækst blev sat endelig på plads i sin færdige form den 19. april 1993, og dagen efter skrev Dagbladet Djursland om værket og dens tilblivelse:

Skulpturen blev bestilt hos billedhuggeren Ib Braun i anledning af skolens 25-års jubilæum i efteråret. Udgifterne på omkring 600.000 kroner er blandt andet kommet i hus ved hjælp af gaver fra danske kommuner og amter og grønlandske kommuner.

Ved jubilæet i oktober blev modellen til skulpturen afsløret, og navnet “Vækst” blev valgt efter en navnekonkurrence, hvor skolens 80 medarbejdere kunne komme med deres bud på et godt navn til skulpturen.

Ib Braun lavede selv modellen til skulpturen, mens skulpturen i fuld størrelse er udført af Bo Ewald fra kunstsmedien Samson i Hvidovre. Skulpturen er smedet af fire millimeter kobberplade ovenpå et stålskelet, og Bo Ewald har været fuldtidsbeskæftiget med opgaven i knap tre måneder – naturligvis under vedvarende overvågning af kunstneren.

Kobberet, som skulpturen er fremstillet af, er renset med en blanding af svovlsyre og ølgær (leveret af bryggeriet Carlsberg). Efter rensningen er skulpturen dækketmed en sukkeropløsning, som skal sikre at skulpturen patinerer smukt og ensartet

Det er nemlig ikke meningen at skulpturen skal stå med det røde kobber lysende i solen – målet er den med tiden skal blivet mat og grøn. Kunstneren mener at med placeringen så tæt på havet vil det nok vare en fem-seks år inden skulpturen har fået den eftragtede grønne farve.

Ib Braun, billedhugger, er født i 1933 i Hvidovre. Han er uddannet på kunstakademiet i København. Ib Braun arbejder med både figurative og abstrakte skulpturer, som kan ses i mange byer i landet. Se iøvrigt Weilbach: Dansk Kunstnerleksikon (1995).