Arkiv.dk

50.000 lokalhistoriske motiver fra Norddjurs på fælles hjemmeside.

Egnsarkiverne i Norddjurs har sammen med 546 foreningsdrevne lokalarkiver og professionelle arkiver skabt en unik dansk kulturskat på nettet. Kulturskatten ligger på www.arkiv.dk, som går i luften 20. februar 2015, og hjemmesiden bugner af historiske billeder og oversigter over originale papirer fra privatpersoner, firmaer, foreninger og kommunale arkiver.

Arkiverne har sammen skabt Danmarkshistoriens største digitale scrapbog med billeder, breve, kort og stedbeskrivelser. Egnsarkiverne i Norddjurs har bidraget med masser af materiale fra vores område. Med den nye hjemmeside kan man nu sidde hjemme i sofaen og på et øjeblik få overblik over arkivernes samlinger.

Det er Sammenslutningen af Lokalarkiver, der står bag den nye hjemmeside, hvor man kan søge blandt en million billeder og et utal af registreringer af originale papirer i form af for eksempel breve, forhandlingsprotokoller og regnskaber fra private samt alle typer af virksomheder og foreninger.

De mange arkiver har siden slutningen af 1980’erne arbejdet med at registrere historisk materiale elektronisk. Det er det materiale, der nu bliver offentliggjort på arkiv.dk. Og der er meget mere på vej. Danske lokalarkiver ligger inde med omtrent 50 millioner billeder og langt over 100 hyldekilometer originalpapirer.

Arkiverne regner med, at alene billeddatabasen hver måned vil vokse med 25.000 nye billeder. Og vi har stadig masser af materiale, som ikke er registreret elektronisk, så der er arbejde til mange år endnu.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål donerede i 2013 1,8 millioner kroner til arkiv.dk. Beløbet har dækket to tredjedele af udgifterne til udviklingen.

Læs mere om Egnsarkiverne i Norddjurs på

www.grenaaegnsarkiv.dk

www.sonderhaldegnsarkiv.dk

www.lokalarkiver.dk/rougsoe

Banegård

Vestbanegården i Grenaa. Fotos der ses på www.arkiv.dk bliver mærket for at forhindre misbrug, materialet er ophavsretligt beskyttet, så det sikreste er at kontakte arkivet, hvis man vil andet med materialet, end at se det. Foto: Grenaa Egnsarkiv.